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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  10/07/2019
Actualizado :  10/07/2019
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  BESIL, N.; REZENDE, S.; ALONZO, N.; CESIO, M.V.; RIVAS, F.; HEINZEN, H.
Afiliación :  NATALIA BESIL, Grupo de Análisis de Compuestos Traza (GACT), Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República.; SOFÍA REZENDE, Grupo de Análisis de Compuestos Traza (GACT), Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Paysandú, Uruguay.; NOEL ALONZO, Grupo de Análisis de Compuestos Traza (GACT), Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Paysandú, Uruguay.; MARÍA VERÓNICA CESIO, Grupo de Análisis de Compuestos Traza (GACT), Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Paysandú, Uruguay.; CARLOS FERNANDO RIVAS GRELA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; HORACIO HEINZEN, Grupo de Análisis de Compuestos Traza (GACT), Departamento de Química del Litoral, Facultad de Química, CENUR Litoral Norte, Universidad de la República, Paysandú, Uruguay.
Título :  Analytical methods for the routinely evaluation of pesticide residues in lemon fruits and by products.
Complemento del título :  Research article.
Fecha de publicación :  2019
Fuente / Imprenta :  SN Applied Sciences, 2019, 1: 618.
ISSN :  2523-3971
DOI :  10.1007%2Fs42452-019-0626-x
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received: 10 October 2018 / Accepted: 16 May 2019 / Published online: 22 May 2019.
Contenido :  ABSTRACT. Citrus fruits and their by-products such as concentrated juices and essential oils are important intermediate by-products in the food industry that can selectively accumulate plant protection agrochemicals employed in their production. They are very difcult matrices for pesticide residue analysis due their high number and concentration of phytochemicals that could hamper the determinations. The fruit processing leads to the concentration/dilution or elimination of some of these natural products that change totally the nature of the matrix where the pesticides partition unevenly. Looking at the industrial process of the fruit, a unifed vision for the pesticide residues analysis throughout the lemon fruit chain production, useful for the routine analysis of the above mentioned three matrices is presented. The driven concept is the minimization of matrix efects through sample dilution of the concentrated by-products, either after sample treatment or not. This approach will contribute to the maintenance of the whole instrumental system. QuEChERS AOAC 2007.01 was selected as the most suitable protocol for routine determination of, residues of 16 the pesticides most commonly used in the fruits during the citrus production through liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry (LC?MS/MS). The same protocol was applied for pesticide residue analysis in concentrated juice after diluting 4 times the sample to minimize the matrix efects. For the analysis of lemon e... Presentar Todo
Palabras claves :  CONCENTRATED LEMON JUICE; ESSENTIAL OILS; GC–MS; LC–MS/MS; LEMON FRUIT; PESTICIDE RESIDUES.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101866 - 1PXIAP - DDPP/SN Appl.Sc./2019

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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  24/11/2022
Actualizado :  25/11/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  ARRARTE, E.; ZACCARI, F.; GARMENDIA, G.; CASTIGLIONI, J.; VERO, S.
Afiliación :  ELOISA ARRARTE, Área Fisicoquímica, DETEMA, Facultad de Química, Universidad de la República, Uruguay; FERNANDA ZACCARI, Poscosecha de frutas y hortalizas, Departamento de Producción Vegetal, Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Uruguay; GABRIELA GARMENDIA, Microbiología, DEPBIO, Facultad de Química, Universidad de la República, Uruguay; JORGE CASTIGLIONI, Área Fisicoquímica, DETEMA, Facultad de Química, Universidad de la República, Uruguay; SILVANA VERO, Área Microbiología, DEPBIO, Facultad de Química, Universidad de la República, Uruguay.
Título :  Antifungal activity of chitosan and its combination with the yeast Debaryomyces hansenii F9D for the control of Penicillium expansum in apples and pears stored at low temperatures.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  International Journal of Pest Management, 2022, vol. 68, issue 4: "Uruguayan Society of Phytopathology (SUFIT): Plant protection for a sustainable agriculture", p.339-348. doi: https://doi.org/10.1080/09670874.2022.2123569
ISSN :  1366-5863 (online)
DOI :  10.1080/09670874.2022.2123569
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 29 April 2022, Accepted 05 September 2022, Published online: 11 November 2022. -- Funding: This research was supported by the National Commission for Scientific Research (Comisión Sectorial de Investigación Científica, CSIC-Uruguay), PEDECIBA and CYTED.
Contenido :  ABSTRACT.- Penicillium expansum is an important pathogen of cold-stored fruit, currently controlled by chemical fungicides. In this work chitosan combined with the biocontrol yeast Debaryomyces hansenii F9D was tested as a safer alternative for its control on cold-stored apples and pears. When medium molecular weight chitosan was applied on fruit a reduction of rot incidence of 62% and 53% was achieved in apples and pears. respectively. When chitosan was combined with the yeast, disease reduction was 76% and 90%. The combination of biological control with chitosan appears as a feasible strategy for the control of phytopathogenic fungi. © 2022 Informa UK Limited, trading as Taylor & Francis Group
Palabras claves :  Biological control; Blue mold; Chitosan; Pome fruit; Postharvest storage; Yeast.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103263 - 1PXIAP - DDInt. Jr. Pest Management/SUFIT/2022
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